Foutje Bedankt!

“Als we alleen maar bezig zijn met het voorkomen van fouten, missen we kansen om te leren en te verbeteren”

In de jaren 90 was de slogan “Foutje bedankt!” van Reaal heel bekend. Ik herinner me die grappige scène met Rijk de Gooijer die zijn zonnebril probeert te declareren terwijl hij hem nog op heeft. Ik hoor hem zeggen: “Das zeker niet zo mooi, mag ik ff vangen?”
Misschien merkte hij het zelf niet eens, maar hij heeft echt wel iets geleerd: volgende keer zijn zonnebril afzetten voordat hij naar de verzekeringsagent gaat! 😊

Leren en groeien

Fouten maken is een belangrijk onderdeel van leren en groeien, zowel voor individuen als voor organisaties. Vaak denken we dat het vermijden van fouten het belangrijkste is, maar eigenlijk kan dat juist onze ontwikkeling belemmeren. Als we alleen maar bezig zijn met het voorkomen van fouten, missen we kansen om te leren en te verbeteren.

Een cultuur waarin fouten worden gezien als leerkansen, is essentieel voor succes. Door fouten openlijk te erkennen, kunnen we begrijpen wat er misging, oplossingen bedenken en processen verbeteren. Ook draagt het delen van fouten bij aan transparantie en vertrouwen in een team.

Fouten omarmen

In plaats van fouten als negatief te zien, kunnen we ze beter benaderen als leermomenten. Zonder fouten zouden we niet groeien of innoveren. Dus laten we in plaats van te zeggen “Foutje bedankt!”, liever zeggen: “Weer wat geleerd, bedankt!”.

Het omarmen van fouten betekent niet dat organisaties roekeloos moeten zijn. Het gaat erom bewust risico’s te nemen en fouten te zien als een deel van het leerproces. Net zoals een kind niet kan leren lopen zonder af en toe te vallen. Natuurlijk is het dan wel zo belangrijk dat dit gebeurt in een zo veilig mogelijke omgeving. Toch?

Kortom, fouten maken is geen teken van zwakte, maar juist van moed en veerkracht. In een wereld die steeds verandert, is het vermogen om van fouten te leren een waardevolle troef voor elke organisatie die wil groeien en succesvol wil zijn. Laten we dus de woorden van Rijk de Gooijer herinterpreteren en omarmen: “Weer wat geleerd, bedankt!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *