
Een dagstart is een dagelijkse kort teamoverleg van 10 minuten of zelfs korter. Je bekijkt in een dagstart in hoeverre (productie)doelen van afgelopen dag zijn behaald en wat voor doelen er zijn voor vandaag, Steeds met de langere termijn doelen voor ogen. Je zorgt er voor dat bottlenecks in het werk en mogelijke verbeteringen centraal staan. Hierdoor zorg je er voor dat continu verbeteren de juiste aandacht krijgt. De dagstart kent veel voordelen en is door haar eenvoud snel toe te passen.
Waarom zou je een dagstart doen?
Ik noem hier een aantal redenen waarom je een dagstart zou moeten doen:
1. Je benut de kennis/kunde van medewerkers en het verbetert bedrijfsprestaties.
2.. Door jouw medewerkers te betrekken bij het bedenken en realiseren van verbeteringen zal plezier in het werk en de betrokkenheid toenemen.
3.. De dagstart zorgt voor transparantie en openheid. Iedereen weet wat er die dag verwacht wordt en is op de hoogte wat gaande is. Er is daardoor minder tussentijds overleg nodig.
4. De dagstart draagt ook bij aan de persoonlijke ontwikkeling van de teamleden, bijvoorbeeld op het gebied van Communicatie, Feedback, Analyse en realisatie van verbeteringen.
5.. Én de dagstart draagt bij aan de ontwikkeling van een resultaatgericht en zelfstandig team.
Hoe ziet een dagstart er uit?
De dagstart is een dagelijks overleg met een vaste agenda van 10 minuten. Dit kan staand rond het prestatie- en verbeterbord, maar zeker ook digitaal en online worden gedaan, bijvoorbeeld via de Continu Verbeter Toolbox. Via de dagstart wordt duidelijk hoe de medewerkers de vorige dag hebben gepresteerd en wat de aandachtspunten voor vandaag zijn.
Doordat de dagstart zo kort is, zullen de teamleden heel kort en bondig (leren) formuleren. Belangrijk is verder dat de manager in staat is in het overleg opbouwende feedback te geven.
Aan het begin van het overleg kan men starten met de ‘verbazing’ van de vorige dag: wat viel de teamleden op aan de prestaties van gisteren? Verder zou een vast punt van de agenda kunnen zijn dat alle deelnemers een ‘succes van de dag’ benoemen.
Waarom zou je een dagstart niet doen?
Natuurlijk zijn er ook geluiden waarom je niet een dagstart zou moeten doen:
* “Het is tijdverspilling. ”
* “De dagstart is elke dag hetzelfde, er is weinig response en medewerkers zijn passief.”
* “Ik zie geen resultaat.”
Het is inderdaad een behoorlijke tijdsinvestering, maar de opbrengsten zijn veel groter. Tenminste als je het goed doet.
Een goede dagstart zorgt er dus voor:
- Verminderde communicatie gedurende de dag omdat iedereen weet wat verwacht wordt.
- Vergroot betrokkenheid en plezier. Medewerkers die betrokken zijn en met plezier werken leveren betere prestaties en zijn minder ziek.
- Verlaagt de kans op fouten en misverstanden,
- én is de motor voor continu verbeteren.